· 

Mindfulness voor dummies.

Is mindfulness zweverig? Ik dacht vroeger van wel. Toen jaren geleden een collega die in een burn-out heeft gezeten mij vertelde over het mindfulness traject dat zij heeft gevolgd, wist ik nog niet goed wat ik ervan moest vinden.

Ze vertelde over accepteren van gedachten, gedachten zonder oordeel etc.

Ik kon er niet zoveel mee, maar zag dat het haar wel geholpen heeft.

Jaren later, toen ik mijn coachpraktijk al was gestart begon ik steeds meer in te zien dat mensen niet alleen behoefte hebben aan een goed gesprek waarin de juiste vragen gesteld worden om hen verder te helpen, maar ook behoefte hebben aan tot zichzelf komen in stilte.

 

Natuurlijk is praten over een situatie waar je in het leven tegenaan loopt goed om patronen te ontdekken die er in de loop van het leven ingeslopen zijn. Maar bezig zijn met je lijf tijdens je proces is ook belangrijk.

Onze voorouders waren hier veel beter in. Wij zijn in de loop der tijd vergeten om ons lijf te voelen. Om stil te staan bij wat we voelen, waar we dit voelen.

We zijn met elkaar erg rationeel geworden.

Nu ben ik van mening dat ons ratio een mooi goed is. We hebben ons ratio nodig om keuzes te maken in het leven en situaties te relativeren en een plek te geven.

 

Ik denk dat we beiden nodig hebben. Dat wil zeggen, onze ratio en ons gevoel.

 

 

MINDFULNESS IS NIETS MEER DAN ACCEPTATIE VAN DE HUIDIGE SITUATIE EN ZONDER OORDEEL KIJKEN NAAR WAT ER OP DIT MOMENT IS.

 

Hoe gaat zo’n meditatie nu?

Tijdens de sessies start ik heel laagdrempelig met een ademhalings oefening.

Ademen is de basis. Wanneer je weet hoe je goed kunt ademen, kun je je zenuwstelsel helpen om je stress omlaag te krijgen.

Als je ‘geland’ bent gaan we over tot de daadwerkelijke meditatie.

Vaak begin ik met een body scan. We staan dan stil bij alle lichaamsdelen. Dit helpt je om je bewust te worden van je lichaam. Je bewust te worden van hoe de verschillende lichaamsdelen voelen. Ook helpt het je om uit je hoofd en in je lichaam te komen.

Wanneer je afdwaalt met je gedachten, kun je deze weer richten op je lichaamsdelen.

 

Na deze body scan gaan we iets meer de diepte in.

Ik bereid de sessies voor aan de hand van een korte intake die ik doe bij nieuwe klanten.

Als je bijvoorbeeld moeite hebt met loslaten of grenzen aangeven, begeleid ik je in een meditatie met dit thema.

Het is dan natuurlijk niet zo dat je na de meditatie perfect kunt loslaten, of je grenzen aangeven…was het maar zo’n feest.

 

Maar stil staan bij wat je voelt bij dit thema, helpt je om je bewust te worden van bepaalde patronen. 

 

 

DOOR MINDFUL IN HET LEVEN TE STAAN, BEN JE JE BEWUST VAN HET HIER EN NU.

Je hebt geen oordeel over wat is geweest. Je maakt je geen zorgen over wat er staat te gebeuren. Je leeft nu en daar geniet je van en dat omarm je.

 

Ben je benieuwd of een mindfulness sessie iets voor jou is? Klik dan op onderstaande knop. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0