Stemming na de bevalling, wat heeft daar invloed op?

Als je zwanger bent maakt je lichaam hormonen aan. Deze zijn nodig om je lichaam te helpen om de baby te laten groeien en te beschermen. Het hCG hormoon zorgt dat je kindje groeit en beschermd wordt en zorgt ervoor dat de productie van nieuwe eicellen wordt stopgezet zodat je gedurende je zwangerschap niet ongesteld wordt. Oestrogenen stimuleren de groei van de bloedvaten, de groei van de baarmoeder en van de melkklieren. (vandaar de grote borsten)

Progesteron zorgt ervoor dat je baarmoeder niet samen gaat trekken, ze zorgt voor verslapping van de baarmoeder en de hersenen, vandaar dat je vergeet achtig wordt.

Ook worden hormonen ingezet om de bevalling goed in te gaan en door te komen.

Meteen na de bevalling nemen de hormonen af omdat ze niet meer nodig zijn. Dit kan voor enorme stemmingswisselingen zorgen.

Niet alleen de hormonen hebben invloed op je stemming na de bevalling. Je lichaam heeft aardig wat te verduren gehad. Je voelt je duizelig, je conditie heeft een klap gehad, je kunt hoofdpijn hebben.

Een kindje krijgen kan psychisch ook zwaar zijn. Je kunt moeite hebben met de verandering die de komst van het kindje in je leven brengt. Je moet je verwachtingen bijstellen. Misschien vind je het moeilijk dat je buik weer leeg is.

 ‘Ontzwangeren’ is de periode die je lichaam en je psyche nodig hebben om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Geef jezelf de tijd om te herstellen.

Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, rust te nemen en te bewegen.

Maar vraag ook hulp als het je allemaal teveel wordt. Je hoeft het niet alleen te doen.

Wees lief voor jezelf!

 

 

 

 

 

Commentaren: 0