· 

hoogsensitief?

 

Je hoort alle geluiden, zelfs de meest zachte geluiden die een ander niet hoort. Je voelt snel of het ergens te koud of te warm is. Als iemand iets nodig heeft, heb jij het al gegeven zonder dat die ander er om vroeg.

Je raakt ontroert door kunst, mooie muziek en de natuur.

Als je veel met mensen in aanraking bent geweest overdag ben je s avonds kapot.

 

Als je bovenstaand herkent ben je waarschijnlijk hoog sensitief. Waarschijnlijk had je als kind al een versterkte intuïtie  maar was dit niet goed te plaatsen. Je trok je terug, of zocht juist het avontuur op, met alle gevolgen van dien. Mensen die hoog sensitief zijn komen hier vaak pas op volwassen leeftijd achter. Geregeld komt dit naar voren tijdens een burn-out, of na een heftige gebeurtenis in iemands leven, denk aan een overlijden of scheiding. Hoewel hoog sensitiviteit een cadeautje is, ervaren mensen het vaker als last. Hoe komt dit? Als eerst omdat de meeste mensen niet hoog sensitief zijn. Dus de hsp- er* ervaart dat hij anders reageert dan de mensen in zijn omgeving. Hij voelt zich bijvoorbeeld niet prettig op verjaardagen waar veel mensen zijn, maar het is not done om niet te gaan. In de maatschappij zijn er ongeschreven regels en naar een verjaardag gaan is daar één van. Dus de hsp- er voelt zich anders en dus niet goed genoeg. Ook is de hsp- er vaker moe. Stel je eens voor dat je alle prikkels om je heen absorbeert, plus de sfeer van een ieder die je op een dag tegen komt. Dit alles speelt op je gemoedstoestand, zowel de positieve als de negatieve sferen. Wie zou eind van zo’n dat niet uitgeteld op de bank liggen.

Dikwijls wordt de vergelijking gemaakt met het hebben van geen huid. Men absorbeert alles, alles komt binnen.

Toch is hoog sensitief zijn iets moois, een cadeautje. In de geschiedenis werden hsp- ers ingezet als raadsman van de koning of als dromenuitlegger. De hsp- er voelt aan wat er gaande is voordat anderen dat in de gaten hebben. Dit kan hij inzetten in zijn werk, denk bijvoorbeeld aan een manager die precies aanvoelt hoe zijn mensen erbij zitten en hier adequaat op in kan spelen, of een leerkracht die rust in de klas brengt omdat hij aanvoelt wanneer de kinderen last hebben van onrust. Een groepsbegeleider die de deelnemer feilloos aanvoelt en goed kan anticiperen op de gemoedstoestand van de deelnemer. In veel gebieden in het leven kan hoog sensitiviteit ingezet worden als kracht. Ook in iemands privé leven is het fijn dat hij op tijd aanvoelt wat vrienden, kinderen en partners nodig hebben.

Omdat dit niet altijd zo voelt is het goed om met een coach/counselor te praten. Deze kan samen met jou kijken naar waar je tegenaan loopt en wat jou kan helpen om je hoog sensitiviteit als kracht te gaan zien en niet als last.

 

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen kunnen kijken wat ik voor je kan betekenen. 

 

Wil je weten of jij hoogsensitief bent? Vul het contactformulier in en ik mail je een 'hoogsensitief vragenlijst' .

 

*hsp-er = hoog sensitief persoon.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0