· 

Wanneer gevoelens je overnemen

Als je hoog sensitief bent (hsp er) nemen je gevoelens je regelmatig over. Je wordt overmand door de emoties van anderen en door je eigen emoties. Soms is het moeilijk onderscheid te maken tussen je eigen emoties en die van de ander.

Als er iets vervelends is gebeurd overdag kun je hier in de avond en soms de volgende dag nog last van hebben.

Onderzoek laat zien dat Hsp ers een grotere activiteit in de amygdala hebben als zij een blij of boos gezicht zien bij andere mensen. Dit laat zien dat zij heftiger reageren op emotionele situaties.

Niet zo verwonderlijk dat je eind van de dag overprikkeld en emotioneel bent. Zelf merk ik dat ik soms zo overmand word door alle emoties die ik overdag opgepikt heb, dat ik ze niet meer van mijn eigen emoties kan scheiden en zelfs aan mezelf ga twijfelen. Herken je dit?

Wat ik mezelf aan het leren ben is om mezelf even toe te spreken en mijn ratio de controle geef. Wat ik niet van nature doe, dus dat kost weer energie. Maar daardoor kan ik wel nuchter naar mezelf kijken en mijn emoties ontrafelen. Wat je hiervoor nodig hebt is tijd en rust. Neem als Hsp er tijd! Ga naar een rustige plek, wees stil.....

Neem een boekje mee en schrijf op wat je gedachten en gevoelens zijn. Welke zijn van jou? Welke heb je overgenomen?

De volgende keer dat je weer in een situatie komt waarin je emoties meeneemt, zul je wellicht sneller bewust zijn van wat je aan het doen bent en je hier tegen beschermen .

Mooi en gezondMooi en gezond