· 

Schuldgevoel

Vrouwen zijn er goed in! We doen het dagelijks. Als we het kind langer bij de oppas laten omdat we nog even boodschappen willen doen, als we een weekend weg gaan met vriendinnen, als we die mooie laarzen kopen, als we fulltime werken...

We voelen ons schuldig! 

Een onderzoek dat is gedaan onder vrouwen laat zien dat de helft van de ondervraagden zich schuldig voelen sinds ze moeder zijn geworden. Is het ons aangepraat? Als we kijken naar onze moeders, oma's...deden zij de dingen die ze leuk vonden? Of hebben we het beeld dat een moeder/echtgenote/partner haar leven 'on hold' moet zetten voor haar partner of gezin? Hoe doen andere vrouwen dat? Wat is de norm? Is er een malletje waar je als vrouw in moet passen? En wat als je keuzes maakt die niet in hete malletje passen? Wat gebeurd er met ons? Zijn het echt anderen die er een mening over hebben? Of zijn we het zelf die het onszelf niet gunnen...om die mooie laarzen te kopen, of fulltime te werken, of tegen je partner te zeggen: "Ik heb pizza in de vriezer gelegd, ik ga vanavond met mijn vriendinnen uiteten."

"Vrouwen voelen zich schuldig als ze denken dat ze niet goed genoeg zijn in hun verschillende rollen, vooral als echtgenote, moeder en dochter. Dat komt omdat hen geleerd is dat 'goed zijn' het belangrijkste is. Wanneer een vrouw het gevoel heeft dat ze iets of iemand anders niet op de eerste plaats zet, voelt ze zich verkeerd en schuldig." Aldus Susan Carrell, auteur van het boek 'Escaping Toxic Guilt.' 

Wat gaan we hier aan doen? Is het nog van deze tijd om je schuldig te voelen over zaken die eigenlijk normaal zijn? Hebben onze moeders niet gevochten voor de gelijkheid voor de vrouw?

 

Ik denk dat we moeten onderzoeken wat ons deze schuldgevoelens geeft. Misschien vragen we teveel van onszelf, zijn we te kritisch.

Misschien moeten we iets liever voor onszelf zijn. Ik wil je uitdagen om hier eens over na te denken. Neem een kop thee of koffie Ga lekker op een stil plekje zitten of maak een wandeling. Gun jezelf een moment van bezinning. Waar voel je je schuldig over? Welke actie ga je ondernemen om dit te doorbreken? 

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Reactie schrijven

Commentaren: 0